Ohje turussa ulkona tapahtuvalle elintarvikkeiden myynnille, valmistukselle ja tarjoilulle

  1. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita saa myydä ainoastaan kylmälaitteesta,
    jonka lämpötila on enintään +6 °C. Tuoreen kalan ja kalavalmisteen
    säilytyslämpötilan on oltava 0 – +3 °C. Myös kalajalosteiden lämpötilaksi
    suositellaan 0 – +3 ºC. Tuotteiden lämpötila on voitava todeta mittarista.
    Tuotteet on suojattava jäätymiseltä. Lämpimänä tarjoiltavat tuotteet on
    säilytettävä vähintään +60 ºC lämpötilassa. Helposti pilaantuvien tuotteiden
    tulee tuoretta kalaa lukuun ottamatta olla valmiiksi pakattuja tai ne on
    myytävä riittävän suojatusta jäähdytetystä laitteistosta.
  2. Pakasteet on säilytettävä -18 ºC. Kuljetuksen aikana sallitaan lyhytaikainen
    nousu enintään -15 ºC. Välittömästi tarjoiltavaa irtojäätelöä saa säilyttää
    niin, että jäätelön lämpötila on -14 ºC tai kylmempi. Tuotteiden lämpötila on
    voitava todeta mittarista. Elintarvikkeet tulee sulattaa kylmälaitteessa tai
    elintarvikevalvontaviranomaisen luvalla esim. lämpöeristetyssä
    kannellisessa laatikossa.
  3. Tuore kala ja kalafileet voidaan säilyttää myös jäissä. Sellaisenaan syötävät
    kalastustuotteet (graavi- ja savukala sekä kalapuolisäilykkeet) tulee
    kuitenkin säilyttää kylmälaitteessa. Sulamisvesi tulee poistaa hygieenisesti.
    Kalojen perkaaminen, suomustaminen, fileeraus ja paloittelu on
    ulkomyyntipaikalla sallittua vain, jos siellä on käden ulottuvilla juoksevaa
    lämmintä talousvedeksi sopivaa vettä ja jäteveden johtaminen on järjestetty.
  4. Myytävät elintarvikkeet on pidettävä riittävän korkealla helposti
    puhdistettavalla myyntipöydällä, ellei niitä myydä suoraan aluksesta tai
    kuormasta.
  5. Elintarvikkeet on suojattava tarkoituksenmukaisesti kosteudelta, pölyltä,
    lämmöltä, valolta ja muilta haitallisilta vaikutuksilta. Pakkaamattomat
    elintarvikkeet (lukuun ottamatta sieniä, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja
    marjoja) ja myyntipisteessä valmistettava ruoka on suojattava riittävän
    korkealla tai siten muotoilulla pisarasuojalla, että asiakkaat eivät pääse
    koskettelemaan elintarvikkeita. Vähimmäiskorkeutena voidaan pitää 30 cm,
    mikäli asiakkaan ja myyntipisteen väliin jää vähintään 50 cm suojaväli, esim.
    etupöytä. Vaihtoehtoisesti pisarasuoja voi muodostaa kiinteän etuseinän ja
    katon myytävien tuotteiden päälle, jolloin korkeus ei ole ratkaiseva.
  6. Pääsääntöisesti myynnin ja tarjoilun tulee tapahtua päältä, takaa ja sivuilta
    suojatusta myyntikalusteesta. Poikkeuksena on sienten, vihannesten,
    juuresten, hedelmien ja marjojen myynti, jolloin katos saattaa olla riittävä.
    Myyntikalusteen alustan tulee olla kiinteä (asfaltti tms.) tai peitetty esim.
    pressulla.
  7. Elintarvikkeiden kuljetuslaatikoita tai pakkauksia ei saa säilyttää maassa
    ilman alustaa. Myyntilaatikoista ja -laitteista ei saa aiheutua niissä
    säilytettäville elintarvikkeille haittaa.
  8. Valmiiksi pakattuina myytävät tuotteet on varustettava lainsäädännön
    edellyttämin pakkausmerkinnöin.
  9. Ruokaa saa valmistaa ja tarjoilla tähän soveltuvassa myyntilaitteessa, jos
    siellä on käden ulottuvilla juoksevaa lämmintä talousvedeksi sopivaa vettä
    ja jäteveden johtaminen on järjestetty. Siellä on oltava tarvittavat
    kylmäsäilytys- ja valmistuslaitteet sekä pesu- ja desinfektioainetta
    puhdistuksiin ja käsien hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat välineet.
  10. Ruoan valmistukseen käytettävien raaka-aineiden tulee olla esikäsiteltyjä
    asianmukaisissa tiloissa tai niiden on oltava teollisesti valmistettuja.
    Esikäsittelyllä tarkoitetaan esim. kasvisten pesua, kuorimista ja pilkkomista
    sekä kalan ja lihan paloittelua ja kypsentämistä. Ruuan valmistukseen
    käytettävän lihan tulee aina olla esikypsennettyä.
  11. Valmistuksesta tai myynnistä ei saa aiheutua savu-, noki-, haju- tai muuta
    terveydellistä haittaa ympäristölle.
  12. Mikäli valmistus tapahtuu muualla kuin ulkomyyntipaikan yhteydessä,
    edellytetään säännösten mukaisia elintarvikkeiden tuotantotiloja. Ruoan
    valmistuksessa käytettävän lihan ja kalan esikäsittelyn tulee tapahtua niiden
    käsittelyyn hyväksytyissä paikoissa.
  13. Myytävät elintarvikkeet, myyntilaitteet ja tarvikkeet on myyntiajan
    ulkopuolella säilytettävä tarkoituksenmukaisissa tiloissa, joissa
    elintarvikkeille on varattu riittävästi oikeanlämpötilaista säilytystilaa ja joissa
    kalusteiden puhtaanapito ja huolto voidaan suorittaa asianmukaisesti ja
    suojata ulkoisilta vaikutuksilta.
  14. Myyjän toimesta on varattava riittävästi helposti puhdistettavia jäteastioita ja
    ne on tyhjennettävä riittävän usein. Myyjän on huolehdittava siitä, että
    myynti- ja tarjoilupaikka ja sen ympäristö pysyy puhtaana.
  15. Myynti- ja tarjoilutyötä suorittaessaan myyjällä tulee olla siisti työasu.
  16. Myyntipisteessä on oltava toiminnanharjoittajan nimi, kotipaikkakunta, Y-tunnus ja puhelinnumero selvästi asiakkaiden nähtävissä.
  17. Myyjällä tulee olla riittävät tiedot myymästään elintarvikkeesta ja hänellä
    tulee olla kirjallinen omavalvontasuunnitelma, jonka mukaisesti toimien
    estetään elintarvikehygieenisten vaarojen syntyminen ja elintarvikkeen
    hygieenisen laadun aleneminen. Omavalvontasuunnitelma on oltava
    saatavilla myyntipaikassa.
  18. Ilmoitus myynnistä on tehtävä ympäristöterveydenhuollon toimistoon
    vähintään kaksi viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituslomakkeita
    saa ympäristöterveydenhuollosta.
  19. Henkilöillä, jotka käsittelevät hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa (esim.
    siirrettävä myyntilaite, säännöllinen ulkomyynti) pakkaamattomia, helposti
    pilaantuvia elintarvikkeita, tulee olla hygieniapassi.
  20. Ulkotilaisuuden järjestäjän tai siellä tarjoilua järjestävän on sijoitettava
    riittävästi käymälöitä tapahtuma-alueelle. Osallistuja- tai
    asiakaspaikkamäärän ollessa alle 50, on käymälöitä oltava miehille/naisille
    1/1, 51 – 250 osallistujalle 2/2, 251–500 osallistujalle 3/3, 501–750
    osallistujalle 5/4, 751–1000 osallistujalle 6/5 ja yli 1000 osallistujalle 1/1
    lisää jokaista 250 osallistujaa kohden. Liikuntaesteisille tulee olla varattu
    näistä 1 käymälä ja yli 1000 osallistujan tapahtumissa lisäksi 1/1000
    osallistujaa.

Kysymyksiä?

Kysymyksiä?

Ota yhteyttä Rami Lehtiseen
p. 0500 525 232
E-mail: rami.lehtinen@eventcompany.fi

Copyright Event Company 2021