Ohje turussa ulkona tapahtuvalle elintarvikkeiden myynnille, valmistukselle ja tarjoilulle
- Helposti pilaantuvia elintarvikkeita saa myydä ainoastaan kylmälaitteesta,
jonka lämpötila on enintään +6 °C. Tuoreen kalan ja kalavalmisteen
säilytyslämpötilan on oltava 0 – +3 °C. Myös kalajalosteiden lämpötilaksi
suositellaan 0 – +3 ºC. Tuotteiden lämpötila on voitava todeta mittarista.
Tuotteet on suojattava jäätymiseltä. Lämpimänä tarjoiltavat tuotteet on
säilytettävä vähintään +60 ºC lämpötilassa. Helposti pilaantuvien tuotteiden
tulee tuoretta kalaa lukuun ottamatta olla valmiiksi pakattuja tai ne on
myytävä riittävän suojatusta jäähdytetystä laitteistosta. - Pakasteet on säilytettävä -18 ºC. Kuljetuksen aikana sallitaan lyhytaikainen
nousu enintään -15 ºC. Välittömästi tarjoiltavaa irtojäätelöä saa säilyttää
niin, että jäätelön lämpötila on -14 ºC tai kylmempi. Tuotteiden lämpötila on
voitava todeta mittarista. Elintarvikkeet tulee sulattaa kylmälaitteessa tai
elintarvikevalvontaviranomaisen luvalla esim. lämpöeristetyssä
kannellisessa laatikossa. - Tuore kala ja kalafileet voidaan säilyttää myös jäissä. Sellaisenaan syötävät
kalastustuotteet (graavi- ja savukala sekä kalapuolisäilykkeet) tulee
kuitenkin säilyttää kylmälaitteessa. Sulamisvesi tulee poistaa hygieenisesti.
Kalojen perkaaminen, suomustaminen, fileeraus ja paloittelu on
ulkomyyntipaikalla sallittua vain, jos siellä on käden ulottuvilla juoksevaa
lämmintä talousvedeksi sopivaa vettä ja jäteveden johtaminen on järjestetty. - Myytävät elintarvikkeet on pidettävä riittävän korkealla helposti
puhdistettavalla myyntipöydällä, ellei niitä myydä suoraan aluksesta tai
kuormasta. - Elintarvikkeet on suojattava tarkoituksenmukaisesti kosteudelta, pölyltä,
lämmöltä, valolta ja muilta haitallisilta vaikutuksilta. Pakkaamattomat
elintarvikkeet (lukuun ottamatta sieniä, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja
marjoja) ja myyntipisteessä valmistettava ruoka on suojattava riittävän
korkealla tai siten muotoilulla pisarasuojalla, että asiakkaat eivät pääse
koskettelemaan elintarvikkeita. Vähimmäiskorkeutena voidaan pitää 30 cm,
mikäli asiakkaan ja myyntipisteen väliin jää vähintään 50 cm suojaväli, esim.
etupöytä. Vaihtoehtoisesti pisarasuoja voi muodostaa kiinteän etuseinän ja
katon myytävien tuotteiden päälle, jolloin korkeus ei ole ratkaiseva. - Pääsääntöisesti myynnin ja tarjoilun tulee tapahtua päältä, takaa ja sivuilta
suojatusta myyntikalusteesta. Poikkeuksena on sienten, vihannesten,
juuresten, hedelmien ja marjojen myynti, jolloin katos saattaa olla riittävä.
Myyntikalusteen alustan tulee olla kiinteä (asfaltti tms.) tai peitetty esim.
pressulla. - Elintarvikkeiden kuljetuslaatikoita tai pakkauksia ei saa säilyttää maassa
ilman alustaa. Myyntilaatikoista ja -laitteista ei saa aiheutua niissä
säilytettäville elintarvikkeille haittaa. - Valmiiksi pakattuina myytävät tuotteet on varustettava lainsäädännön
edellyttämin pakkausmerkinnöin. - Ruokaa saa valmistaa ja tarjoilla tähän soveltuvassa myyntilaitteessa, jos
siellä on käden ulottuvilla juoksevaa lämmintä talousvedeksi sopivaa vettä
ja jäteveden johtaminen on järjestetty. Siellä on oltava tarvittavat
kylmäsäilytys- ja valmistuslaitteet sekä pesu- ja desinfektioainetta
puhdistuksiin ja käsien hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat välineet. - Ruoan valmistukseen käytettävien raaka-aineiden tulee olla esikäsiteltyjä
asianmukaisissa tiloissa tai niiden on oltava teollisesti valmistettuja.
Esikäsittelyllä tarkoitetaan esim. kasvisten pesua, kuorimista ja pilkkomista
sekä kalan ja lihan paloittelua ja kypsentämistä. Ruuan valmistukseen
käytettävän lihan tulee aina olla esikypsennettyä. - Valmistuksesta tai myynnistä ei saa aiheutua savu-, noki-, haju- tai muuta
terveydellistä haittaa ympäristölle. - Mikäli valmistus tapahtuu muualla kuin ulkomyyntipaikan yhteydessä,
edellytetään säännösten mukaisia elintarvikkeiden tuotantotiloja. Ruoan
valmistuksessa käytettävän lihan ja kalan esikäsittelyn tulee tapahtua niiden
käsittelyyn hyväksytyissä paikoissa. - Myytävät elintarvikkeet, myyntilaitteet ja tarvikkeet on myyntiajan
ulkopuolella säilytettävä tarkoituksenmukaisissa tiloissa, joissa
elintarvikkeille on varattu riittävästi oikeanlämpötilaista säilytystilaa ja joissa
kalusteiden puhtaanapito ja huolto voidaan suorittaa asianmukaisesti ja
suojata ulkoisilta vaikutuksilta. - Myyjän toimesta on varattava riittävästi helposti puhdistettavia jäteastioita ja
ne on tyhjennettävä riittävän usein. Myyjän on huolehdittava siitä, että
myynti- ja tarjoilupaikka ja sen ympäristö pysyy puhtaana. - Myynti- ja tarjoilutyötä suorittaessaan myyjällä tulee olla siisti työasu.
- Myyntipisteessä on oltava toiminnanharjoittajan nimi, kotipaikkakunta, Y-tunnus ja puhelinnumero selvästi asiakkaiden nähtävissä.
- Myyjällä tulee olla riittävät tiedot myymästään elintarvikkeesta ja hänellä
tulee olla kirjallinen omavalvontasuunnitelma, jonka mukaisesti toimien
estetään elintarvikehygieenisten vaarojen syntyminen ja elintarvikkeen
hygieenisen laadun aleneminen. Omavalvontasuunnitelma on oltava
saatavilla myyntipaikassa. - Ilmoitus myynnistä on tehtävä ympäristöterveydenhuollon toimistoon
vähintään kaksi viikkoa ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituslomakkeita
saa ympäristöterveydenhuollosta. - Henkilöillä, jotka käsittelevät hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa (esim.
siirrettävä myyntilaite, säännöllinen ulkomyynti) pakkaamattomia, helposti
pilaantuvia elintarvikkeita, tulee olla hygieniapassi. - Ulkotilaisuuden järjestäjän tai siellä tarjoilua järjestävän on sijoitettava
riittävästi käymälöitä tapahtuma-alueelle. Osallistuja- tai
asiakaspaikkamäärän ollessa alle 50, on käymälöitä oltava miehille/naisille
1/1, 51 – 250 osallistujalle 2/2, 251–500 osallistujalle 3/3, 501–750
osallistujalle 5/4, 751–1000 osallistujalle 6/5 ja yli 1000 osallistujalle 1/1
lisää jokaista 250 osallistujaa kohden. Liikuntaesteisille tulee olla varattu
näistä 1 käymälä ja yli 1000 osallistujan tapahtumissa lisäksi 1/1000
osallistujaa.